İpek Pişmaniye

İzmit'in Meşhur İpek Pişmaniyesi

İpek Pişmaniye 1954


Pismaniye ilk kez Kocaeli'nin Kandira ilçesinde bir sekerci tarafindan bulunmus ve imal edilmistir. Üretimin devami ise Kandira esnafindan Haci Agop isimli bir ermeni tarafindan olmustur. 1919 yilinda Izmit'li Ibrahim Çinar, pismaniye üretimini ögrenmis ve bunu Izmit'te devam ettirmistir. Seneler ilerledikçe Izmit'te pismaniye üretimi hizla ilerlemis ve o zamanlar Patir Sekerleme'de usta olarak çalisan Lütfü Canigenis,1954 yilinda Ipek Pismaniye'yi kurarak bugünün temellerini atmistir. Bu yildan sonra pismaniye üretiminde hep ilklere imza atan Ipek Pismaniye kurulusundan bu güne birçok usta da yetistirmistir. Kurulusumuz konusunda ilk olmanin sorumlulugunu her zaman bilerek hareket etmektedir. Ipek Pismaniye kuruldugu günden beri kaliteli,temiz,hijyenik kosullarda çalismayi görev edinmistir. Her zaman alaninda yeniliklere imza atan İpek Pişmaniye,1993 yilinda ilk defa çikolata kapli küçük pismaniye topçuklari 'Candy'yi ardindan Tropik ve Çikolatali Saray Helvasi ürünlerini piyasaya sürmüstür. Ipek Pişmaniye bugün 2200 m2 kapali alana sahip en güçlü ve en büyük pismaniye üreticisidir. Firmamizda kalite anlayisimizi paylasan çok sayida tecrübeli personel çalismaktadir. Bu sayi her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Bir dünya markasi yaptigimiz ismimiz, ayni zamanda Marka tesciline de sahiptir. Ipek Pismaniye,Izmit dahilinde ve Türkiye çapinda bir çok satis noktasinin haricinde, yurt disinda basta Almanya olmak üzere , Amerika Hollanda,Romanya,Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, Dubai.'e ihracat yapmaktadir. .



Neden İpek Pişmaniye peki ?


Ustaların Ustası


Sektör'de ustaların ustası olarak bilinen Lütfü Canıgeniş kurucumuz.


Kalite


1954'den beri kalitesiyle kıtaları aşmış bir marka


Lezzet


Asla unutmayacağınız bir lezzet reçetesi sadece İpek Pişmaniyede

Ustaların Ustası, Kurucumuz

Lütfü Canıgeniş


Pişmaniyeyi 1945 yılında İzmit’te İbrahim Çınar yapıyordu. Ama çok az; pişmaniye o zamanlarda ancak trenlerde satılıyordu. 1946 yılında ben işe başladım. Bu başlangıç sonrasında pişmaniye işi çok ilerledi ve satışlar arttı. Eğer daha öncesini öğrenmek isterseniz, İzmit’e gelişiyle ilgili şunları söyleyebilirim: Kandıra’da Hayri Usta var. Bir de Ermeni usta var; ismi Agop. İkisi de bu işlere meraklı. Agop kalkıp Hayri Usta’nın yanına gitmiş. Beraber çalışmaya başlamışlar. Agop pişmaniyeyi Kandıra’da ancak belirli bir kesime satabileceklerini düşünmüş ve İzmit’te pişmaniye satılmasını istemiş. Tatlının İzmit’e gelişi bu şekilde. Tabii bir de Osmanlı İmparatorluğu zamanında anlatılan bir olay var. Son padişah Vahdettin döneminde geçiyor bu olay. Hayri Usta, güzel bir kıza âşık oluyor ve peşine takılıyor. Bir arkadaşını gönderiyor bu iş için. Kız ise saraya gidiyor; padişahın kızı. Arkadaşı Hayri Usta’yı “Bu adam seni öldürür, vazgeç bu işten” diye uyarıyor. Ama Hayri Usta vazgeçmiyor. Kalkıp gidiyor padişahın yanına. Padişah buna diyor ki “Kızımın saçının telinden daha ince bir helva yap, kızımı vereceğim.” Adam gece gündüz çalışıyor ve helvayı incelterek yapıp gönderiyor. Padişahın isteğini yapmış işte; aşk adamı dikenli tele tırmandırır. Adam bunu yapıyor ve “Bu helvanın adı pişmaniye” diyor.

Yerel Tad, Evrensel Lezzet !

İzmit'in meşhur İpek Pişmaniyesi

Bizi Takip Edin

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi takip edebilirsiniz.